Hoogtepunt voor Anansi in 2016

  • 31 dec 2016
  • |
  • Door Sandra
  • |
  • Anansi
  • |
  • 1800 keer bekeken
Hoogtepunt voor Anansi in 2016

Anansi is super trots!! De verhalen die hij al eeuwenlang vertelt, zijn dit jaar (in mei 2016) opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland!

Wie had dat kunnen denken? De spin die ooit in zijn verhalen de Nederlandse plantagehouders in Suriname en de Antillen stiekem voor schut zette in reactie op de onderdrukking van de slavernij, wordt nu in Nederland geëerd!

De verhalen van de spin Anansi hebben hun oorsprong in West-Afrika (Ghana). De verhalen gaan over de avonturen die de spin beleeft en bevatten altijd een wijze levensles. Anansi laat de luisteraar nadenken over normen en waarden en waar het leven over gaat. Anansi zelf is duidelijk het goed en kwade in één: hij kan erg lui en egoïstisch zijn en vindt het ook geen probleem anderen te bedriegen en spullen te stelen, maar ook is hij erg slim en moedig en gaat hij er altijd volledig voor.

Door de slavenhandel is Anansi in de 17e eeuw terecht gekomen in Suriname en de Antillen. In die tijd werden de verhalen van Anansi door de slaven gebruikt om zich te kunnen uiten zonder dat de slavenhouders direct door hadden waar het over ging. Zo werden de slavenhouders in de verhalen van Anansi neergezet als niet al te snuggere kikkers of als een sterke maar vooral ook domme tijger. De spin Anansi, die de slaven vertegenwoordigde, was die kikkers of tijger vervolgens altijd te slim af. Deze verhalen waren een afleiding voor de slaven tijdens het zware leven op de plantages.

Uiteindelijk zijn de verhalen van Anansi, door de naoorlogse migratie, ook in Nederland terecht gekomen. De verhalen van Anansi passen zich aan, aan de tijd waarin wordt geleefd. Anansi krijgt op alle plekken waar hij zijn web maakt nieuwe vrienden en ook nieuwe vijanden en loopt tegen steeds weer andere ‘problemen’ aan. Zo is de in Nederland gevestigde Anansi bezig om op een slimme maar ook sluwe manier de nieuwste gadgets te bemachtigen!

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, die de verhalen van Anansi dus als erfgoed hebben bestempeld, geeft aan: “De traditie van de verhalen vertellende spin draagt bij aan het versterken van de bewustwording en trots over afkomst en cultuur. Het staat voor hoop, trots en humor en kent een positieve connotatie ondanks het donkere verleden waarin het erfgoed over de wereld is verspreid.”

Sinds 2016 heeft Anansi ook een eigen vertelboom in dit land. Wil je dus eens een mooi Anansi verhaal horen, breng dan eens een bezoek aan het Openlucht Museum in Arnhem: https://www.openluchtmuseum.nl/ontdek-het-museum/activiteiten/de-nieuwe-anansiboom/ Of lees deze verhalen zelf in een van de mooie Anansi boeken die worden aangeboden op onze website: https://www.anansi-tomte.nl/boeken/sprookjes-legendes-en-verhalen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of uw reactie openbaar wordt gemaakt is ter beoordeling van het team van Anansi & Tomte.