Anansi & Tomte

Bij de oprichting van “Anansi & Tomte” hebben wij deze twee (sprookjes)figuren kennis laten maken met elkaar. Anansi, de spin uit Ghana (Afrika) en Tomte, de kabouter uit Zweden (Europa), hebben allebei een andere achtergrond, cultuur en karakter. Maar ondanks dat, of wellicht wel dankzij dat, is deze kennismaking uitgegroeid tot een mooie vriendschap én een assortiment unieke producten. Producten met aandacht voor duurzaamheid, eerlijkheid en met een multicultureel tintje.

Anansi & Tomte stellen zich graag voor.

Anansi:

“Mijn naam verraadt al veel over mij. ‘Anansi’ betekent in het Twi (taal uit Ghana) namelijk ‘spin’ en dat is wat ik ook ben: een trotse spin uit Ghana! Ik sta er om bekend dat ik mijn tegenstanders altijd te slim af ben. Mijn motto is “wie niet sterk is, moet slim zijn!” Mijn vrouw, Akuba, en mijn kinderen zijn daar niet altijd blij mee. Als het nodig is om te bereiken wat ik wil, laat ik het namelijk niet na om soms ook hun te bedonderen!

Ik ben overigens niet altijd zo geweest. In een ver verleden was ik een hemelbewoner en werd ik gezien als de zon: de zon die in haar stralen zit, zoals een enorme spin in een web. Als zonnedier had ik verdorrende kracht maar kon ik ook vruchtbaarheid brengen en zorgen voor voedsel. Na enige tijd ben ik met een draad uit mijn web langzaam neer gaan dalen van de hemel naar de aarde. Daardoor was ik in staat om te bemiddelen tussen de hemelbewoners en de bewoners van de aarde. Hoe verder ik neerdaalde naar de aarde, hoe aardser ik werd en uiteindelijk ben ik een slimme maar ook sluwe spin geworden.

Zoals gezegd liggen mijn roots in Ghana, maar ook in Suriname en de Nederlandse Antillen ben ik geen onbekende. Onder Nederlandse en Engelse vlag ben ik, samen met vele Afrikaanse slaven, via Ghana vervoert naar deze landen. In Zuid-Amerika/Cariben kwam ik regelmatig een sterke, maar gelukkig ook domme, tijger tegen die mij het leven zuur probeerde te maken. Hoewel ik fysiek zwakker was dan die tijger, kon ik hem gelukkig vaak toch verslaan met mijn slim- en sluwheid. In de loop van de twintigste eeuw ben ik in Nederland terecht gekomen, samen met de Surinamers en Antillianen die daarheen emigreerden. Inmiddels voel ik mij een wereldburger en vermaak ik mij door mijn mooie avonturen te vertellen aan iedereen die ze wil horen. Kinderen zijn dol op mijn sluwheid, maar ook volwassenen genieten van mijn verhalen met een boodschap!

In Ghana worden mijn verhalen ‘Anansasem’ genoemd en in Suriname ‘Anansi-Tori’. Hoewel ik in oktober 2016 toegevoegd ben aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Nederland (stoer he?!), kennen helaas nog maar weinig Nederlanders mij. Graag zou ik met mijn verhalen ook iedereen in dit land vermaken en wijsheden meegeven. Net als Tomte en ook vele andere (sprookjes)figuren dat al eeuwen lang doen! Dat lijkt mij een mooie kans om mijn eerdere kennismaking met Nederlanders, die toch onder minder fijne omstandigheden plaats vond, op een goede manier opnieuw te doen.

Wil jij ook kennismaken met mij of ken je mij al, maar kan je geen genoeg krijgen van mij stoere verhalen? Kijk dan eens op deze website naar de boeken waarin diverse van mijn verhalen zijn opgeschreven! Zoals bijvoorbeeld in Het Grote AnansiboekMister Anansi leert de wereld lachen en Anansi 2.0.”

Tomte:

“Ik ben Tomte, een kabouter, en mijn roots liggen in Scandinavië. Doordat mijn avonturen in veel verschillende talen zijn opgeschreven, ben ik inmiddels in bijna de gehele westerse wereld bekend.

Lang geleden ben ik ontstaan als de ‘ziel’ van allereerste menselijke bewoner van de boerderij. Al snel werd ik meer aards en ben ik lange tijd op die boerderij gebleven om de mensen en alle dieren die daar wonen te beschermen. Zelf woonde ik dan in de (bij)keuken of stal. Tegenwoordig woon ik ook regelmatig in gewone huizen, waar ik er ook weer voor zorg dat de bewoners van dat huis veilig zijn. Veel gereisd over de wereld heb ik niet. Europa en dan vooral Noord-Europa is al eeuwenlang mijn woongebied. De inwoners van dit gebied en dus ook van de huizen waarin ik woon, zijn in de loop der eeuwen wel steeds veranderd. Dat maakt het nooit saai!

Ik verwacht weinig van de mensen en dieren waarvoor ik zorg, maar ik vind het wel belangrijk dat ze mij respecteren en vertrouwen! Daarbij hoort bijvoorbeeld dat ik af en toe lekkere pap met boter krijg. Door deze pap aan mij te geven, vereren de mensen hun voorouders.

Als ik mij niet serieus genomen voel, heb ik de neiging flauwe grapjes met je uit te halen. Wat voor soort grapjes? Ja, dat blijft natuurlijk geheim… Let wel op, want als je mij echt niet goed behandelt, dan ben ik snel vertrokken van je erf of uit je huis. Ik ben dan ook best rancuneus, want de voorspoed in je leven zal dan toch echt verminderen! Zorg je daarentegen wel goed voor mij, dan zorg ik ook heel erg goed voor jou! Ik ga dan soms zelfs zo ver dat, als het nodig is, ik eten of spullen steel van de buren…

Wil jij meer te weten komen over de avonturen die ik beleef? Kijk dan eens op deze website naar de boeken waarin een aantal van mijn belevenissen zijn vastgelegd! Zoals bijvoorbeeld in Tomte en de vos en Kaboutersprookjes.”

 

 

Tomte over Anansi:
“Anansi is slim, heel slim! Hoewel hij niet altijd heel betrouwbaar is in zijn vriendschap, is hij wel erg prettige en vooral leerzaam gezelschap. Hij laat niet met zich sollen. Door zijn wijze lessen heb ik veel dingen geleerd die ik kan gebruiken om voor de mensen en dieren in ‘mijn’ huis te zorgen!”

Anansi over Tomte:
“Tomte is een vriend waar je je snel bij op je gemak voelt en die heel goed voor je zorgt! Ik heb van hem geleerd dat het ook fijn is om voor anderen te zorgen en laat mijn vrouw en kinderen nu wat vaker met rust (behalve als Tomte niet kijkt uiteraard). Maar die Tomte is geen watje hoor. Denk je dat je hem kunt verwaarlozen? Dan zal hij je op zijn manier terugpakken, zonder dat je door hebt dat hij het was…”