‘Je mag zijn wie je bent,

om te worden wie je bent.

En je bent, omdat wij zijn.’

Het klinkt zo simpel: “zijn wie je bent” en “worden wie je bent”, maar in de praktijk kan dat best lastig zijn. Het helpt als je de ruimte krijgt – of neemt – om zowel je ‘hoofd’ (kennis), als ook je ‘handen’ (creativiteit) als je ‘hart’ (gevoel) te ontwikkelen. Je kan dan al je talenten ontdekken en ontwikkelen. Maar ook je ‘herkomst’ (roots/cultuur’) heeft invloed op het ‘worden/zijn wie je bent’. Je bent immers ook wie je bent door je verbondenheid met andere mensen en met je roots.

Zelf zijn wij een multicultureel gezin met een multiculturele familie en vriendenkring. Onze roots liggen in Spanje, Ghana en Nederland en onze twee dochters zijn dus van alles een beetje, de zogenaamde mengelmoesjes. Ons type gezin komt steeds vaker voor in Nederland en vele andere Westerse landen, tenminste… in het dagelijks leven. Kijk je naar het aanbod van producten en diensten in de (web)winkels om ons heen en naar het materiaal dat gebruikt wordt op scholen dan overheerst toch nog veelal het beeld van de blanke, westerse wereld.

Een pop of goedaardig (!) sprookjesfiguur met een getinte huid en donkere haren en ogen is niet zo maar te vinden. Ook een kaartje met een passende illustratie voor vrienden die niet blank zijn maar toch echt gaan trouwen, valt niet mee. En wat dacht je van al die mooie (sprookjes)verhalen uit bijvoorbeeld Afrika? Ook die worden zelden vertelt.

Waarom? Eerlijk gezegd hebben wij geen idee, maar jammer is het wel.

Ook vinden we het zonde dat de bijzondere producten die veel niet-Westerse landen te bieden hebben, in onze Westerse wereld niet de aandacht krijgen die ze verdienen. De meest prachtige en bijzondere ambachtelijk gemaakte producten komen immers vaak uit “minder ontwikkelde landen”. Kijk bijvoorbeeld eens naar die unieke gerecyclede glaskralen uit Ghana. Ook is in dergelijke landen nog veel kennis aanwezig over de verzorging van je lijf met natuurlijke producten. Welk chemisch gefabriceerde crème kan bijvoorbeeld op tegen de speciale en unieke kenmerken van de ongeraffineerde Shea Butter of African Black Soap uit West-Afrika?

Met de oprichting van “Anansi & Tomte” willen wij producten aanbieden die kunnen helpen bij de ontwikkeling van het ‘Hoofd’, de ‘Handen’ en het ‘Hart’, maar waarbij ook (meer) rekening wordt gehouden met de verschillen in de ‘H’ van ‘Herkomst’ en aandacht wordt besteed aan wat de wereld in haar totaliteit te bieden heeft.

Hoofd – Handen – Hart – Herkomst

Geïnspireerd door dit alles, hebben wij met Anansi & Tomte een selectie van producten samengesteld die iedereen, ongeacht ras, religie of cultuur, kan helpen om te zijn en te worden wie je bent. Daarbij hebben wij ook kritisch gekeken naar de herkomst van die producten zelf, zodat de eigen ontwikkeling en plezier niet ten kosten gaat van andere mensen of de natuur. Ook dragen wij graag bij van de ontwikkeling en gelijke kansen van mensen, op welke plekje in de wereld hun wieg ook gestaan heeft!